La diferència entre Parc Güell i Jardins Artigas

Posted by David Bellaterra on 19 novembre, 2016 in art al món | Short Link

Fa un parell de dies parlavem dels Jardins Artigas. Si comparem amb un altre dels seus grans jardins, el Parc Güell, trobem similituds i diferències. Per començar, Gaudí va emportar-se uns quants treballadors del Parc Güell per treballar en els Jardins Artigas, encarregant-los la feina de les estructures de pedra. L’estil que s’entreveu és similar, però trobem moltes diferències que haurien sigut difícilment integrables al Parc Güell degut al seu entorn.

En quant a estructura i disseny, veiem que els Jardins Artigas són molt més verds. Això es deu al fet que estan situats en un terreny muntanyós i humit. Els creua el riu Llobregat, i disposa de varies fonts, entre elles la que donava nom al mateix terreny, la font de la Magnèsia.

Una altra diferencia entre els dos parcs es troba en el seu caràcter individual. El Parc Güell és un parc urbà, amb una estructura bastant més ordinària, més estructurada que la dels Jardins Artigas, amb molts espais oberts i adaptada a la naturalesa del seu entorn de ciutat. En canvi, els Jardins Artigas són molt naturalístics, amb poques flors, simplement les que creixen de manera natural a l’àrea, i amb una exuberant vegetació.

Sembla com si, en el cas dels Jardins Artigas, Gaudí hagués pogut submergir-se completament en la naturalesa per poder donar al seu disseny la màxima esplendor. Els jardins sembla fondre’s en harmonia amb la natura, evitant els canvis innecessaris en el terreny, simplificant el parc fins al punt de ser gairebé una representació d’un passeig per la muntanya.

Els Jardins Artigas són un paradigma d’originalitat i imaginació, visibles a cada racó de l’obra. Tot i així, mostren una sobrietat de color i forma que és completament oposada als freqüents adorns i menys naturals estructures i decoracions que trobem al Parc Güell.

Aquesta sobrietat es deu a la utilització dels materials naturals del lloc, especialment de les pedres rocoses. Per això mateix, els colors que predominen en aquests jardins són el marró de la pedra i el verd de la vegetació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Art català a ArtCatalunya.cat - Tots els drets reservats
No som part de cap organització. Això és un blog independent.