La cara menys coneguda de Gaudí

Posted by David Bellaterra on 3 novembre, 2016 in art al món | Short Link

Si bé és cert que les creacions de l’arquitecte estan entre les atraccions més visitades de la ciutat comtal, les obres d’Antoni Gaudí poden ser vistes arreu d’Espanya. I és en una d’aquestes obres menys conegudes que creiem poder veure la cara més privada i personal de l’artista.

La passió i dedicació que tenia per les seves creacions és universalment coneguda, així com el seu amor per la natura i tot el que és orgànic i fluït, canviant. L’arquitecte creia fermament que en la naturalesa era on s’amagaven totes les respostes. És per això que ens volem centrar en un dels seus parcs, concretament els Jardins Artigas.

Els Jardins Artigas

L’origen de l’obra

Va ser durant el 1905 que es va iniciar la construcció del xalet de Catllaràs a La Pobla de Lillet, per encàrrec de Eusebi Güell, el principal mentor de Gaudí. Durant les obres, l’arquitecte es va estar allotjant a casa dels senyors Artigas, una de les famílies més pròsperes de l’època. En agraïment a la seva hospitalitat, Antoni Gaudí els hi va regalar el disseny del que ara es coneix com els Jardins Artigas.

els-jardins-artigas

Ja completament immers en la seva època naturalista, Gaudí va dissenyar-los-hi un generós regal de comiat. Integrant-se amb els voltants naturals, els jardins estan plens del seu estil únic: treball de pedra intricat, arcs de geometria catenària orgànics, simbolisme cristià, i la obligatòria cova artificial.

Veritablement, és una de les millors obres en les que perdre’s i sentir l’amor i admiració que Gaudí sentia per la naturalesa. Els íntims camins serpentejants guien els visitant a través dels jardins, portant-los a tots els racons possibles des d’on redescobrir un pont, una font, una esplanada. Les estàtues, integrades en la naturalesa, plasmen símbols dels evangelis o creen formes d’una creu.

Conclusió i diferencies principals

Va ser a causa de la mort de Joan Artigas i Casas el 1934, i el començament de la guerra civil espanyola dos anus més tard, que els jardins es van abandonar. Tot i així, la Reial Càtedra Gaudí va supervisar la restauració de l’àrea a principis dels anys setanta, i actualment estan oberts al públic. Per als admiradors de l’arquitecte, els Jardins Artigas no poden faltar al seu repertori d’obres visitades.

Veritablement, no és l’única obra on els seguidors d’Antoni Gaudí poden veure la seva destresa menys explorada i la seva passió per l’art. Antoni Gaudí creia que la bellesa i la funcionalitat anaven juntes, i per això s’involucrava de forma excepcional en tots els seus projectes.

A més, era un artista polivalent. No veia l’arquitectura com a separada de les altres formes d’art i és per això que, a més de ser un arquitecta innovador, també era un expert en ceràmica, ferreria, dissenyador d’interns i un magnificent escultor. Ell mateix va dissenyar els mobles de la Sagrada Familia, entre d’altres.

Les cadires basades en la forma en la que les persones seuen, per exemple, o l’estendard de l’Orfeó Feliua són algunes de les seves obres més curioses i menys reconegudes, així com les visibles però poc advertides faroles. El seu renom com a arquitecte, desgraciadament, passa per alt molts dels seus altres talents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Art català a ArtCatalunya.cat - Tots els drets reservats
No som part de cap organització. Això és un blog independent.